Пережовування як важливий процес у ефективному перетравлюванні їжі

28th Квітень , 2017


Наше здоров’я та й імунітет залежать від роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо у нас запор чи діарея, болить шлунок, переслідують печія чи відчуття важкості, наше самопочуття різко погіршується, настрій падає, продуктивність праці теж. При правильному травленні і хорошому обміні речовин до нашого організму потрапляє достатньо вітамінів та мікроелементів, а отже зміцнюється імунна система. У зворотному випадку ми стаємо сприятливі до різних запальних чи вірусних захворювань.
Я думаю, що ви уже збагнули – травлення – це процес, який має чітко відбуватись, як «ходять стрілки у годинника». Відчуваєте слабкість, внормуйте роботу шлунка і одразу відчуєте різницю.
Хочу поділитись із вами однією цікавою таємницею – важливу роль у процесі травлення відіграє пережовування. Так-так, шлях їжі до нашого шлунка починається із рота і як не дивно саме тут забезпечується 50% ефективності усього процесу.
Гарно пережувати їжу і подрібнити її на шматочки вам допоможуть зуби. Якщо вони здорові та міцні, ви з легкістю вкусите шматок соковитого яблука, але якщо стан ваших зубів незадовільний, навіть зі шматком хліба іноді важко впоратись (особливо, якщо шкірочка більш тверда).
Пережовування – це невід’ємний процес у травленні, саме тут у роті тверді шматки різної їжі подрібнюються, потім розріджуються, змішуючись із слиною, і направляються до шлунка, щоб потрапити під дію шлункового соку, віддати все корисне, а шкідливе відсортувати. Варто запам’ятати, що саме ретельне пережовування є чудовою профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту. Вживаючи додатково пробіотики або ензими, ви все одно не заміните ролі ретельного пережовування.
Наведу вам простий приклад: ви похапцем проковтнули цілий горіх, тепер знадобиться багато часу на те, щоб шлункові соки змогли його розчинити (тобто , щоб відбувся процес перетравлювання). А тепер уявіть, наскільки легше буде вашому шлунку, якщо горіх потрапить до нього уже подрібнений, та ще й зволожений слиною.
Саме від важкого та сповільненого перетравлювання ми відчуваємо втому і важкість, здуття і навіть кислотний рефлекс (шлунку потрібно застосовувати багато кислоти, щоб розчепити великі шматки їжі). Саме тому, щоб у шлунку не утворювалась надмірна кількість кислоти, їжа повинна потрапляти уже подрібнена (ретельно пережована).
Додам, що при ретельному пережовуванні їжі у роті, її шматки краще змішуються з слиною, а отже уже в роті потрапляють під дію травних ферментів і починають розщеплюватись. Здивую: при ретельному пережовуванні кількість слини, яка виділяється в роті, зростає в 10 разів. Ви запитаєте, невже слина така корисна? Антисептична властивість слини допомагає в боротьбі з бактеріями, антитіла, які містять в слині, помічають токсини, які потрапляють із їжею до нашого рота, а отже подається певний сигнал імунній системі на знищення «шкідників». Речовини, на які багата слина, активізують процес скорочення стінок нашого кишечника, що, в свою чергу, допомагає їжі краще проходити шляхом шлунково-кишкового тракту.
Ще одна важлива перевага пережовування: якщо вам важко ретельно пережувати той чи інший шматок їжі і ви вирішили його проковтнути, вашому шлунку доведеться в рази важче попрацювати, щоб перетравити такий шматок. До речі, ретельно пережовуючи, ваш прийом їжі триватиме довше, аніж звичайно, а отже уже за столом ви відчуєте ситість ( пройде достатньо часу для поступлення певних сигналів). Я думаю, що ви погодитесь, що з’їсти «на ходу» (похапцем) можна набагато більше, аніж коли ви розмірено обідаєте.
І наостанок трішки із світової практики. Горацій Флетчер, прихильник здорового та правильного харчування, досягнув успіху і став мільйонером, пропагуючи важливість та ефективність ретельного пережовування. Його назвали чемпіоном світу із пережовування. Флетчеру вдалось довести свої переконання під час проведених лабораторних досліджень, він довів, що при ретельному пережовуванні поповнюються сили та енергія, а також підвищується розумова здатність. Флетчер вважав: «Природа покарає тих, хто не жує». Флетчер учив, що кожний шматок потрібно пережовувати 32 рази, а рідину (молоко, сік чи воду) тримати у роті доти, доки не зникне смак.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!