Чи варто вживати овес при безглютеновій дієті?

10th Квітень , 2018

Клейковина здатна викликати розлади травлення, втому, погіршення самопочуття. Також вона є небезпечною для людей, які хворіють целіакією – непереносимістю глютену. Ця речовина є в житі, пшениці та ячмені, а от у вівсі її немає. Натомість овес містить нешкідливий білок авенін. Згідно з даними Центру целіакії при Університеті Чикаго, таке зерно є технічно безглютеновим, краще перетравлюється і є нетоксичним.
Незважаючи на відсутність клейковини, чутливим до глютену людям варто з обережністю ставитися до вівсяних продуктів. Особливості вирощування і технології обробки зерна можуть спричинити потрапляння в упаковку глютенових домішків. Як це може статися?
На етапі збору. Овес може рости на полі, яке минулого року використовувалося для посівів пшениці, жита чи ячменю. В такому разі велика вірогідність проростання старих залишків, і їх змішування з новим урожаєм.
Під час обробки. Для очищення, доставки і фасування різних культур нерідко використовуються одні й ті ж самі технічні засоби. В результаті зерна змішуються між собою, і в упаковці вже не буде «чистий» овес.
Як обрати на 100% безглютеновий продукт?
Більшість вівсяних товарів у супермаркетах містять невелику частку клейковини. На жаль, не всі виробники публікують таку інформацію на упаковці. Іноді навіть зерно з поміткою «Organic» може мати домішки.
Єдина гарантія захисту від можливого вмісту глютену в пакеті з вівсом – це наявність на упаковці позначки «Gluten free». Щоб отримати такий сертифікат, фірма-виробник повинна забезпечити окреме вирощування, обробку і фасування вівса. Таким чином унеможливлюється потрапляння глютенових фракцій.
Якщо овес не містить клейковину, чому від нього болить живіт?
Навіть від повністю чистої органічної вівсянки можуть з’явитися спазми, здуття та діарея. В зону ризику потрапляють люди, які практично не вживають клітковину. Овес багатий на корисні для травлення волокна, та незвиклий до них шлунок може відреагувати негативно. Поступово травна система звикає до нових подібних загрузок, і неприємні відчуття зникають.
Щоб зменшити прояви шлунково-кишкових розладів, варто готувати сніданок із попередньо замоченого вівса. Простоявши ніч у воді, зерно набухає. Розчиняється значна кількість ферментів, які ускладнюють процеси травлення та заважають поглинанню корисних речовин.
6 причин вживати вівсяну крупу (пам’ятаємо , що це не пластівці)
Серед цільнозернових культур овес посідає почесне місце найбільш популярного дієтичного продукту. В його складі є не тільки клітковина, а й необхідні організму мікроелементи, жирні кислоти й білок. Все це зберігається у зародках, ендоспермах та висівках зернин. Але не варто захоплюватися ним надто сильно, щоб не викликати порушення балансу глюкози в крові, та не набрати зайву вагу. Втім, у помірній кількості цільне вівсяне зерно є дуже корисним.
1. Знижує рівень холестерину
Науковцями з FDA доведено, що дієта з вживанням великої кількості клітковини допомагає знизити ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи. Це пояснюється ще й присутністю у складі вівса фенольних сполук, які знижують рівень «поганого» холестерину, гіпертензію та знімають запалення. До всього, розчинні волокна чудово регулюють рівень інсуліну в крові. Отже, вівсянка – чудова їжа для профілактики багатьох серйозних хвороб.
2. Надовго забезпечує відчуттям ситості
Овес на 45% має волокнисту структуру, інші 55% займає розчинна клітковина. Волокна набухають у шлунку під час вживання води, і швидко його наповнюють. Тож незважаючи на низьку калорійність, страви з вівса добре насичують, тамуючи голод.
3. Нормалізує травлення
Та ж сама вівсяна клітковина стимулює активну роботу кишківника. Таким чином відбувається детоксикація організму, полегшуються симптоми шлунково-кишкових розладів. Для кращого ефекту варто пити багато води, тоді волокнистий вміст зерен зможе більш дієво допомагати регулярним рухам кишок.
4. Укріплює імунну систему
У складі вівса є цінні полісахариди B-глюкани, які мають протибактерицидну дію та лікують запалення. Під їх впливом активізуються макрофаги – білі кров’яні тільця, що борються з інфекцією, грибками і токсинами. Підвищується імунітет, в організму з’являються сили для самозцілення.
Вчені дослідили вплив бета-глюканів на злоякісні новоутворення. Виявляється, маленькі захисники людини є антиканцерогенами. Вони здатні сповільнювати ріст ракових клітин, допомагаючи виграти час для лікування онкохворої людини.
5. Насичує організм мікроелементами
В одній порції вівса міститься 73% денної норми марганцю і 16% фосфору. Ці речовини потрібні для здорового функціонування людського організму, особливо в період розвитку. Згадані хімічні елементи є важливими складовими кісток. Марганець додатково підтримує баланс гормонів та покращує метаболізм, а фосфор сприяє всмоктуванню поживних речовин, допомагає працювати ниркам і ШКТ.
Овес забезпечує нас життєво необхідними металами і вітамінами групи B. Їх недостача спричиняє появу анемії та больових відчуттів, втрати концентрації, перепаду настроїв, погіршення обміну речовин, загального ослаблення та зниження енергійності.
6. Продукт з високим вмістом білків
Без білків руйнуються м’язи, тіло стає млявим і слабким, відкладається більше підшкірного жиру. Це тільки видимі негативні наслідки відсутності білкової їжі в раціоні, всередині їх набагато більше. Тож при будь-якій дієті рекомендується вживати багаті на білки продукти. Овес буде чудовим, до того ж низькокалорійним вибором. Він містить понад 8% рослинних поліпептидів, що значно більше, ніж у більшості зернових.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!