Корисні жири

11th Березень , 2018

Наше харчування повинне бути збалансованим, організм повинен отримувати як білки, так і жири і вуглеводи. Але варто знати, що бувають шкідливі і корисні жири.

Формула правильного збалансованого харчування виглядає так, що 20 – 25% того, що є в раціоні, повинні складати саме жири.

Корисні жири – це природні жири, необроблені жири із цільних продуктів (для прикладу, чудово при приготуванні використовувати рослинну олію холодного віджиму).

Жири є насичені та ненасичені. В свою чергу, ненасичені поділяють на мононенасичені та поліненасичені.

Отож, здорові #поліненасичені жири містяться у лососі, скумбрії, креветках, крабах, устрицях, кедрових та грецьких горіхах, мигдалю, яйцях та птиці, льоні і насінні соняшника.

Щоб отримувати здорові #мононенасичені жири, варто у раціон включити чорний шоколад з вмістом какао не менше 80%, горіхове масло та кеш’ю, фісташки, авокадо та олію з авокадо, оливкову олію та оливки, кунжут та гарбузове насіння.

#Насичені жири також необхідні нашому організму (але не перевищувати 20 г на добу). Чудовим прикладом є кокосова олія, яку добре застосовувати у приготуванні страв, адже вона стабільна навіть під дією високих температур.

Якщо ж мова йде про трансжири, то їх слід взагалі уникати,адже вони лише шкодять нашому організму – провокують переїдання, зайву вагу, порушення роботи шлунку. Це добре вам відомі страви із фаст фуду, чіпси, готова магазинна випічка, маргарин.

І звісно ж не варто використовувати у приготуванні рафіновану олію (сьогодні доволі популярні соєва, кукурудзяна, соняшникова).

Як потрібно харчуватись, щоб із їжею в організм потрапляли лише здорові корисні жири?

* Не їсти смаженого у фритюрі
* Зрізати жир із м’яса перед приготуванням
* Зрізати шкірку із курятини перед приготуванням
* Зливати жир, який утворюється в процесі приготуванням’ясних чи рибних страв
* При приготуванні і заправках використовувати незначну кількість олії
* Овочі та м’ясо чи рибу краще готувати на пару або ж запікати, аніж смажити
* Готувати заправки та соуси чи маринади без олії. Краще додайте різних трав
* Для салатів чудовою заміною соняшниковій стане лляна олія
* Урізноманітнюйте свій раціон, не забувайте про авокадо, горіхи та різне насіння
* Забудьте про все, що може містити трансжири (фаст фуд, снеки, чіпси, готові кондитерські вироби тощо).

Їжте на здоров’я!

 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!