L – аргінін

14th Лютий , 2017

Думаю, ви уже не раз чули про L-аргінін. Дана амінокислота вважається умовно незамінною і є важливою для організму людини та роботи його органів.

Доведено, що L-аргінін покращує циркуляцію крові в організмі. Вся справа у тому, що дана амінокислота в нашому організмі трансформується в оксид азоту (процес окислення), який, у свою чергу, сприяє розширенню кровоносних судин. Отож, L-аргінін – це основний постачальник NO (оксиду азоту) до нашого організму, а без нього наша нормальна життєдіяльність просто неможлива.

NO необхідний для регуляції артеріально тиску, зсідання крові, передачі певних нервових імпульсів і імунної системи.

Якщо оксиду азоту в нашому організмі меншає, це означає, що запаси L-аргініну також знизились.

Таким чином, якщо в організмі не вистачає L-аргініну і відповідно NO, то це може призвести до підвищеного артеріально тиску, а також сповільнення зростання м’язової маси. Можуть нерідко спостерігатись проблеми із репродуктивною функцією, нормальною роботою шлунково-кишкового тракту і зниженням імунітету.

Варто наголосити, що такі наслідки свідчать саме про факт нестачі в організмі оксиду азоту, а оскільки L-аргінін і NO взаємопов’язані, тому мова йде і про брак самої амінокислоти.

Які ж переваги L-аргініну?

Давайте розглянемо дещо детальніше:

  • Активізація боротьби із запальними процесами
  • Зменшення ризику виникнення інфаркту чи атеросклерозу
  • Покращення стану кровоносних судин
  • Утворення такої амінокислоти, як орнітин, а також сечовини
  • Утворення креатину – карбонова кислота, необхідна для енергетичних обмінів у м’язових та нервових тканинах
  • Утворення аргінінфосфата (носій резерву нашої енергії)
  • Ефективний при серцевій недостатності та ішемічній хворобі серця
  • Нормалізація артеріального тиску (зниження)
  • Зміцнення імунної системи
  • Покращення стану при фізичній та розумовій втомі
  • Активізація росту клітин у м’язових тканинах
  • Зменшення болю у м’язах, в тому числі у ногах
  • Покращення роботи нирок
  • Підвищення працездатності та розумової активності
  • Ефективний при імпотенції та чоловічому безплідді
  • Протистояння застудним захворюванням.

А тепер про основні із них.

Пятірка переваг амінокислоти L-аргінін.

  1. Покращення роботи серцево-судинної системи.

Зменшуються запальні процеси у кровоносних судинах, їх стінки відновлюються. Кардіологи нерідко призначають L-аргінін, щоб запобігти можливості виникнення інсульту чи серцевого нападу. Дана амінокислота здатна знижувати високий артеріальний тиск, а також покращує циркуляцію крові при закупорці артерій. Окрім того, L-аргінін впливає на зниження рівня холестерину і зменшує прояв симптомів при відсіканні притоку крові до кінцівок.

Амінокислота поширена для вживання при стенокардії, вона є певною профілактикою можливого тромбозу. Також L-аргінін покращує працездатність і витривалість у тих людей, які страждають на серцеві захворювання.

  1. Зниження запальних процесів, протистояння ранньому старінню, боротьба із його наслідками

Амінокислота сприяє покращенню імунітету, сповільнює процеси старіння в організмі, а тому є засобом для профілактики виникнення цілого ряду хронічних захворювань.

Спостерігається позитивна дія L-аргініну на центральну нервову систему (вся справа у тому, що оксид азоту у мозку людини є нейромедіатором, а отже здатний захищати від загроз із зовні).

Доведено, що L-аргінін ефективний для детоксикації організму, скажімо зменшує концентрацію аміаку у крові людини (шкідлива дія аміаку у тому, що він руйнує білки і може провокувати некроз тканин, клітинну деструкцію і запальні процеси).

  1. Підвищення фізичної працездатності

При покращенні кровообігу наші м’язи та суглоби отримують достатньо кисню та інших поживних речовин, а отже вони можуть краще працювати. Спостерігається навіть зменшення болю при великих фізичних навантаженнях. Амінокислота ефективна і для тих, у кого артрит.

L-аргінін також сприяє активізації утворення гормону росту і пролактину, збільшує чутливість до інсуліну (глюкоза краще проникає в клітини). При виконанні вправ та вживанні L-аргініну досягається краща побудова м’язових тканин.

До речі, ефективний L-аргінін і для людей похилого віку, хоча реакція у них і дещо слабша, аніж у молодих людей.

  1. Зміцнення імунітету, запобігання інфекційним захворюванням, пришвидшення процесу загоєння

Для прикладу, дану амінокислоту при поєднанні з омега-3 рекомендують, щоб зменшити ризик можливого розвитку респіраторних захворювань, пришвидшення процесу загоєння ран, зменшення часу для відновлення після перенесених хвороб, в тому числі оперативних втручань і навіть раку. L-аргінін навіть може входити до складників мазей, якими загоюють рани: він зменшує набряк та біль, сприяє утворенню L-проліну, а це покращення синтезу колагену у шкірі. Амінокислота добре себе зарекомендувала при загоєнні опікових ран та навіть при карієсі.

5. Лікування безпліддя та еректильної дисфункції

Через покращення циркуляції крові поліпшується і рухливість сперматозоїдів. Якщо у чоловіків недостатньо в організмі оксиду азоту, це може призвести до безпліддя чи еректильної дисфункції (вся справа у тому, що NO допомагає розслабленню гладких м’язів при ерекції).

При вживанні L-аргініну жінки також покращують свою репродуктивну функцію і позбуваються проблем сексуального характеру.

Як визначити, чи достатньо L-аргініну надходить до вашого організму?

Певна кількість цієї амінокислоти виробляється у нашому організмі самостійно, але це безперечно залежить від віку, загального стану здоров’я, роботи серцево-судинної системи, харчування і навіть генетики. Впливають також шкідливі звички, стреси, нестача білка при дієтах, забруднення навколишнього середовища тощо.

Отож, як допомогти нашому організму більше виробляти L-аргініну?

Зверніть увагу на ваше харчування. Раціон повинен містити «чисті» джерела білку, адже це не тільки L-аргінін, а й цілий ряд інших корисних амінокислот.

Для прикладу, у яйцях міститься 820 мг L-аргініну, у курячому філе – 1436 мг, у філе лосося – 1221 мг, у кедрових горіхах – 2413 мг, у гарбузовому насінні – 5353 мг, у волоських горіхах – 2278 мг, у нешліфованому рисі – 602 мг, у сушеному горосі – 2188 мг. Також багато L-аргініну у насінні кунжуту та соняшника, морських водоростях, мигдалі і бразильських горіхах.

Довідково:

Стандартною рекомендованою добовою дозою у таблетках (якщо вживати L-аргінін як добавку) є 2-3 г, але не більше 9 г на добу. Проте прийом таких добавок у певних людей може мати і певні побічні наслідки, в тому числі алергічні прояви, розлади сну, підвищення збудливості, загострення герпесвірусної інфекції. Саме тому краще поповнювати запаси L-аргініну у природній спосіб, через продукти, які місять багато цієї амінокислоти.

Будьте здоровими!



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!