Насіння чіа

11th Березень , 2018

Насіння Чіа є одними з найпопулярнішихсуперфудів і вони це заслужили.

Спочатку вони вирощувались в Мексиці і високо цінувалися за їх лікарські властивості та харчову цінність. Насправді їх навіть використовували як валюту.
Ацтеківські воїни їли насіння, щоб мати високу енергію та витривалість. Вони говорили, що лише одна ложка Чіа може підтримувати їх протягом 24 години. Чіа означає “сила” на мові майя, а насіння чіа були відомі як “їжа бігунів”, бо бігуни та воїни використовували їх як паливо під час руху на великі відстані або під час бою.

Переваги чіа для здоров’я є величезними:

1. Здоров’я травної системи

Чіа містить велику кількість клітковини.
Волокно має важливе значення для здатності організму балансувати рівень інсуліну. Згідно з Національним Інститутом Здоров’я, насіння, таке як льон та чіа, можуть бути продуктами, які натуральним чином балансують цукор в крові через їх високий вміст клітковини та здорові жири.
Насіння чіа сприяє регулярній роботі кишечника та здоровому стільцю. Чіа втамовує голод і пригнічує апетит, що також може призвести до втрати ваги.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n4/full/ejcn2009159a.html

Також при споживанні насіння чіа утворює желатиноподібну речовину в шлунку і вона може працювати як пребіотик, який підтримує ріст пробіотиків у кишечнику.

2. Здоров’я серця

Чіа здатне регулювати холестерин та знижувати артеріальний тиск і запалення, що робить його надзвичайно корисним для споживання здоров’я серця.
Насіння чіа містить лінолеву кислоту, жирну кислоту, яка допомагає організму поглинати жиророзчинні вітаміни А, D, Е і К. Для такого крихітного насіння чіа містить досить високі дози здорових жирів.

3. Міцні кістки
Тільки 2 ст. л. чіа налічує близько 18% рекомендованої добової кількості кальцію. Кальцій є основою для здоров’я кісток і допомагає зберегти міцність і масу кістки.

Чіа також містить бор, що є ще однією важливою поживною речовиною для здоров’я кісток. Бор допомагає метаболізму кальцію, магнію, марганцю та фосфору для здорового росту кісток і м’язів.

4. Набір м’язової маси і схуднення

Насіння Чіа також належить до хорошого рослинного джерела білка. Надає потужний антиоксидантний вплив, який допомагає замінити деякі з поживних речовин, які втрачаються під час тренувань.

5. Боротьба з раком грудей та раком шийки матки

Насіння Чіа багаті альфа-ліпоєвою кислотою, яка є жирною кислотою омега-3. У 2013 році журнал молекулярної біохімії виявив, що АЛК обмежує ріст ракових клітин.
Дослідники також виявили, що це спричинило за собою загибель ракових клітин, не завдаючи шкоди нормальним здоровим клітинам. Незважаючи на те, що ще потрібно провести більше досліджень, щоб з’ясувати глибинні наслідки АЛК для інших видів раку, це відмінне відкриття для жінок, що борються із цими все більш і більш поширеними видами раку.
http://www.jmolbiochem.com/index.php/JmolBiochem/article/view/52

6 Здоров’я зубів

Насінням чіа, наповнене кальцієм, фосфором, вітаміном А та цинком і є основною їжею, яка допомагає зубам. Кальцій є будівельним блоком ваших зубів і необхідний для здоров’я зубів.

Цинк запобігає зубному камінню і володіє антибактеріальним ефектом, який запобігає виникненню мікроорганізмів. Вітамін А і фосфор також важливі для міцних зубів та здорового рота.

Крім цього насіння чіа мають величезний ефект при вагітності.

Ці крихітні насіння містять в собі такий поживний удар, що вагітних жінкам варто включати цей продукт у свій раціон.

Ось основні переваги насіння чіа при вагітності і чому вони є одними з кращих суперпродуктів для здорової вагітності:

1. Джерело омега-3 жирних кислот

Омега-3 жирні кислоти є важливими для розвитку мозку дитини. При вагітності не завжди варто вживати рибу, а насіння чіа – це чудова альтернатива.

2. Поповнити втрачені поживні речовини

Вони містять такі важливі мінерали, як кальцій, фосфор, магній, марганець, мідь, цинк, залізо та ніацин.

Протягом останніх трьох місяців вагітності важливо отримати кальцій для правильного розвитку скелету. Насіння Чіа містять в п’ять разів більше кальцію, ніж молоко. Додатковий бонус: Вони також містять бор, ще один критичний мінерал для здоров’я кісток.

Залізо має важливе значення для розвитку червоних кров’яних тілець, які транспортують кисень через організм. Під час вагітності збільшення споживання заліза необхідне для збільшення збільшеної кількості крові матері та для розвитку крові дитини.

3. Повільне поглинання цукру

Високий вміст цукру в крові робить вагітність ризикованою. При споживанні насіння чіа утворює желатиноподібну речовину в шлунку. Це сповільнює травлення та зберігає рівень цукру в крові стабільним.

4. Енергетичний підсилювач

Крім уповільнення абсорбції цукру, чіа також сповільнює процес перетворення цукру та вуглеводів з насіння в енергію. Цей процес у поєднанні з високим вмістом білка, призводить до стійкого підвищення енергії.

Іноді деякі люди можуть відчувати дискомфорт у шлунку при вживанні насіння чіа, особливо у великих кількостях, через високий вміст клітковини. Як і з будь-якою їжею, їжте у помірності і завжди пийте багато води.


Шоколадний трайфл з чіа

Інгредієнти (на 2 порції):

для шару пудингу з Чіа:
• 1/8 склянки насіння Чіа
• 1 стакан кокосового молока

для шоколадного шару:
• 2 заморожених банана
• 2 ст. л. какао порошку

інші шари:
• 1/2 склянки граноли або мюслі
• 1 ст.л. кокосової стружки
• 1 свіжий банан, товсто порізаний
• 1 ст. л. волоських горіхів
• 1 ст. л. мигдальної пасти
• 1 ч. Л. кунжуту для прикраси

Спосіб приготування:
1. Змішайте насіння Чіа і кокосове молоко у великій мисці і збивайте 30 секунд. Поставте в холодильник на 10 хвилин, щоб суміш загусла, але час від часу перевіряйте і помішуйте, щоб насіння Чіа не злипалися.

2. Для шоколадного шару поріжемо заморожені банани і проб’ємо в блендері на високій потужності разом з какао порошком (можна додати трохи води або горіхового молока). Нам знадобиться не більше 250 мл отриманого смузі.

3. До цього моменту Чіа пудинг мав вже загуснути, значить можна починати викладати шари в скляну банку або велику склянку. Додаємо шар граноли на дно, потім покриваємо шаром пудингу, поверх якого нехай розташується шоколадно-банановий смузі. Тепер можна покласти шматочки порізаного свіжого банана. Продовжуємо так до тих пір, поки в склянці / банку / вазі не залишиться місця. Тоді можна прикрасити десерт волоськими горіхами, кокосовою стружкою і кунжутом.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!