Омега – 3 жирні кислоти

11th Березень , 2018

Вплив на здоров’я жирних кислот омега-3 є величезним, і вони довели свою ефективність у лікуванні та профілактиці сотень захворювань.

Омега-3 жири надходять в трьох основних формах: ДГК (дексагексоенова кислота), ЕПК(ейкозапентаенова кислота) і АЛК (альфа-ліноленова кислота).

АЛК зустрічається в льоні, насіннях чіа, лляній олії, грецьких горіхах, зелених листових овочах (кейл, брюсельська капуста, шпинат, броколі і салатні листя)
Дексагексоенова кислота і ейкозапентаенова кислота міститься в жирній рибі (наприклад, скумбрія)

Ось найпоширеніші проблеми, які вимагають більше продуктів з омега-3 ЖК:

* Високий рівень холестерину
* Депресія
* Тривога
* Діабет
* Запалення
* Артрит
* Безпліддя
* Запалення кишечника
* Хвороба Альцгеймера
* Проблеми зі шкірою (екзема та псоріаз)

#Омега-3 також підтримують зниження ваги, здорову вагітність, покращення якості волосся та нігтів.

Дефіцит омега-3 є поширеним через надмірне споживання жирів омега-6. Середнє співвідношення в наш час становить 1:50, при тому, що воно має бути ближче до співвідношення 1: 2 – 1:3. Коли це співвідношення стає незбалансованим, це спричиняє системне запалення у всьому організмі, що призводить до хронічних захворювань.

Симптоми дефіциту омега-3 можуть включати погану пам’ять, сухість шкіри, проблеми з серцем, перепади настрою, болі в суглобах та аутоімунні захворювання.

Переваги для здоров’я : 

Серцеве здоров’я 
Омега-3 ЖК допомагають регулювати серцебиття, знижують артеріальний тиск, зменшують утворення згустків крові та зменшують загальне запалення, що знижує ризик серцевих нападів та інсульту. Багаті харчові продукти Омега-3 також сприяють зниженню рівня тригліцеридів та холестерину ЛПНП.

Фактично, вживання лише двох порцій риби на тиждень може знизити ризик інсульту на 50 відсотків.

Профілактика раку
Споживання 2-3 порцій риби щотижня було показано, що зменшує ризик раку.

В даний час існує декілька досліджень, які вказують на те, що омега-3 може призвести до зниження ризику та сповільнення прогресування раку товстої кишки та зниження ризику як простати, так і раку молочної залози.
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676993/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27765796

Депресія та здоров’я мозку
Мозок виробляється в основному з жиру, і він особливо добре працює з високим рівнем ЕПК іДГК. Вони зменшують запалення, що може сприяти повільному старінню.

Через роль омега-3 у функції мозку дослідники досліджували, чи допомагають омега-3 жирні кислоти полегшити депресію, і багато досліджень довели свою ефективність. Також існує достовірне свідчення того, що жири омега-3 покращують стан при синдромі дефіциту уваги та гіперактивності, а також допомагають при хворобі Альцгеймера та іншим формам когнітивного зниження та слабоумства.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915543
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22596014
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257695/
http://www.fasebj.org/content/29/7/2681.full?sid=0b1e849e-0add-4ead-91fa-b42f9d7f2b9f

Шкіра і волосся
Дефіцит ЕПК і ДГК в раціоні сприяє розвитку шкірних станів, таких як перхоть, стоншення та випадіння волосся, екзема та псоріаз, а також пігментні плями.
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/condition/eczema

Зниження запалення
Попередні дослідження показують, що омега-3 може допомогти поліпшити симптоми остеоартриту та болю в суглобах. Запальне кишкове захворювання також може бути полегшено за допомогою омега-3.

З точки зору остеопорозу дослідження показують, що омега-3 сповільнює втрату кісток і збільшує щільність кісток.

Як ви бачите, користь Омега-3 жирних кислот для здоров’я є численними, і ви повинні зосередити увагу на споживання омега-3 багатих продуктів щодня.


Скумбрія запечена з овочами
Інгредієнти: 
Скумбрія – 120 гр
Морква – 1 шт.
Цибулина – 1 шт.
Лимон – ½ шт.
Часник -2 зубчики
Гімалайська сіль
Перець – ½ ч. л.
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 190 градусів.
Почистіть моркву і цибулину. Дрібно порубайте цибулю, моркву поріжте соломкою. Дрібно порубайте часник.
Змішайте часник, перець, сіль і сік половинки лимона.
На лист пергаментного паперу викладіть шматкок риби, натріть їх частиною отриманої суміші з часником і перцем, поверх викладіть моркву і цибулю, посоліть і добре загорніть. Викладіть її на деко і запікайте 30 хвилин.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!