Пасльонові: що це і як їх правильно їсти

16th Квітень , 2017


Моя сьогоднішня публікація присвячена доволі поширених продуктам, а саме картоплі, помідорам, баклажанам, різним видам перцю. Усе це пасльонові.

Як не дивно, до цієї родини входить близько двох тисяч видів рослин, при чому значна частина їх отруйні і зовсім не їстівні, для прикладу, тютюн, беладона (сонна трава), дурман. Отож, звичайно таких представників пасльонових варто уникати.

Ну а тепер повернемось до картоплі та помідор. Думаю, ви погодитесь, що картопля – одна із найпоширеніших страв (варена, печена, тушкована, смажена), кожна господиня назве не один десяток рецептів страв із картоплі. Та чи така картопля корисна для нас?

Хочу звернути увагу тих, хто страждає на проблеми із шлунково-кишковим трактом, а також має ослаблену імунну систему. Пасльонові також не варто включати до раціону тим, хто страждає на синдром підвищеної кишкової проникності, ревматоїдний артрит, скаржиться на болі у м’язах та суглобах, страждає на автоімунні захворювання.

Ви запитаєте, що ж шкідливого у їстівних пасльонових і таких звичних для нашого меню? У овочах даної родини є алкалоїди, а це усім відомі природні пестициди та фунгіциди. Такі шкідливі для нашого організму хімічні сполуки накопичуються у листі та стеблах, правда в плодах (які ми вживаємо) їх значно менше.

Отож, якщо у вас сьогодні здорова імунна система, у вас відсутні проблеми із шлунком, шкоди від алкалоїдів (отриманих із пасльонових) ви не отримаєте, а от у протилежному випадку варто очікувати посилення запального процесу і подразнення слизової шлунку.

Наведу для прикладу результат одного довготривалого наукового дослідження.
Протягом 20 років науковці вивчали взаємозв’язок між артритом та вживанням пасльонових. Виявилось, що більше 74% людей, у яких були відмічені запальні процеси та спостерігався біль, чутливі до таких продуктів.

У іншому дослідженні участь брали гризуни, які їли шкірку картоплі. Як результат, миші, які страждали на запальні захворювання кишечника, відчували шкідливий вплив алкалоїдів (це відображалось як на роботі шлунку, так і на імунній системі).

Такі свідчення не вразили? Тоді пропоную ще ряд фактів про такі звичні, але як виявляється не завжди корисні, пасльонові.

Алкалоїди інгібують фермент холінестерази, який впливає на гнучкість наших м’язів, а тому вживання пасльонових може спровокувати біль у м’язах, ломоту, спазми. Окрім того, у картоплі та помідорах є алкалоїд соланін, який, накопичуючись в організмі людини, потрапляє у кров саме у стресовому стані, а тому посилює запальні процеси (якщо вони присутні).

В свою чергу кальцитриол (регулює обмін фосфату та кальцію), який є у пасльонових, впливає на підвищення рівня кальцію у крові, а отже і у м’язових тканинах, що може також провокувати запальний стан.

Пасльонових варто уникати тим, хто страждає на подразнення шлунку, адже у цих рослин багато сапонінів і лектинів. Печія може посилюватись і при вживанні помідор та перцю.

Я не кажу, що картоплю, помідори, перець, баклажани потрібно повністю виключити із раціону, їх вживання просто варто на певний часто обмежити, для прикладу, на 4-8 тижнів, а потім поступово вводити один за одним, адже у цих овочах є і корисні речовини, які необхідні нашому організму. Вводячи продукт день за днем (як прикорм немовлятам), ви зможете оцінити, чи посилюються ваші болі або інші симптоми від вживання того чи іншого представника пасльонових.

Якщо пасльонові справді негативно впливають на ваш організм, тоді їх можна замінити.

Отож, замість помідорів у раціон варто додати червону капусту, червоний виноград, буряк, сливи або гриби; замість перцю і томатного соусу – квашену капусту, гірчицю, хрін, імбир, редиску, зелену та червону цибулю, селеру; замість картоплі – пастернак, ріпу, моркву, цвітну капусту.

А для тих, хто почувається добре і може вживати пасльонові, у мене теж є декілька невеликих рекомендацій.

Важливо, ретельно очищати картоплю (алкалоїди особливо накопичуються у шкірці), не їжте зеленкуватих плодів (найкраще вживати картоплю у літный період). Краще додавати до салатів стиглі помідори, зелені нехай ще дозріють. Шкірку із помідор та баклажанів теж варто очищати (думаю господині знають про бланшування овочів і легкий спосіб зняття шкірки із помідорів та перцю після того, як плоди залишити на кілька хвилин у окропі). Приготування пасльонових повинне бути при високих температурах, тоді шкідливі речовини, які в них накопичуються, будуть знешкоджені.

Будьте здорові.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!