Сила пророщених зерен

11th Березень , 2018

Пророщені зерна – це цілі зерна, які з потрібною кількістю тепла та вологи починають рости, щоб перетворитися на нову рослину. Звучить просто, вірно? Природа знає, що вона все робить, вірно)

Пророщування відбувається в три прості кроки:

Насіння – Цілі зерна – це насіння, яке містить висічені, ендосперми та зародки. Насіння має захисні сполуки, які зберігають усі свої живильні речовини, заблоковані, поки не настає час рости.

Замочування. Коли насіння замочують, він активує ферменти, які говорять насінню, що потрібно почати рости.

Пророщування. Коли паросток починає рости, поживні речовини вивільняються і зерна легше перетравлюються.

Одна з найбільших переваг #пророщування зерна, бобів, бобових культур, горіхів та насіння полягає в тому, що це допомагає знизити наявність анти-нутрієнтів. Анти-нутрієнти – це природні сполуки, які зустрічаються в насіннях рослин, які заважають нашій здатності перетравити вітаміни та мінерали всередині рослин.

Чому в насінні рослин природно існують анти- нутрієнти? Антиактивні речовини насправді мають захисну властивість у рослинах; Вони допомагають рослинам вижити, відганяючи шкідників та комах, тому що коли вони потрапляють в їжу, хижаки рослини стають хворими.

Один з найбільш відомих і проблемних анти-нутрієнтів, який є у зернах, квасолі, горіхах та насіннях, називається фітиновою кислотою.
Фітинова_кислота або фіат (у формі солі) замикає кальцій, мідь, залізо, магній і цинк. Фітат може заблокувати 80 відсотків фосфору; Гальмує поглинання цинку на 80 відсотків і магнію на 40 відсотків. Анемія, втрата кісткової маси та безліч проблем зі здоров’я можуть бути результатом недоліків цих мінералів.
https://www.westonaprice.org/health-topics/food-features/be-kind-to-your-grains-and-your-grains-will-be-kind-to-you/

Фітинова кислота також пригнічує наші травні ферменти – амілаза, трипсин і пепсин.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8777015
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1657026

Крім фітинової кислоти, в рослинах також є:

Інгібітори ферментів – вони знаходяться в рослинних продуктах і запобігають травленню та можуть спричинити дефіцит білка та розлади шлунково-кишкового тракту. Таніни є інгібіторами ферментів, а також інших важкодоступних рослинних білків, таких як клейковина. Інгібітори ферментів не тільки викликають проблеми з травленням, вони можуть сприяти алергічним реакціям та психічним захворюванням.

Лектини та сапоніни – це анти-поживні речовини, які впливають на шлунково-кишковий тракт що сприяє розвиткусиндрому дирявого кишечнка та аутоімунних розладів. Лектини також викликають різні імунні реакції і алергії.
Проростаючи зерна, бобові та насіння збільшують доступність кальцію, заліза та цинку, плюс зменшують вміст лектину та таніну в середньому на 50 відсотків!

Які ж переваги пророщеного зерна?

1. Збільшують поглинання вітамінів і мікроелементів – B12, залізо, магній і цинк
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2692609

Пророщуючи насіння, поживні речовини, включаючи амінокислоти (будівельні блоки білків), цукри у вигляді глюкози, вітаміни та мінерали стають більш доступними для нашого організму.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8153070
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11303459

Наприклад, дослідження виявили, що фолат збільшується в пророслих зернах до 3,8 рази.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147441

2. Робить продукти легшими для травлення
Для багатьох людей зерна, бобові, горіхи та насіння є проблемними для травлення та часто викликають різні неприємні відчуття в травному тракті, запалення, здуття та газоутворення. Основна перевага проростання полягає в тому, що воно розкриває корисні ферменти, які роблять всі види зерна, насіння, бобових та горіхів легшими для травлення.

3. Знижує антитіла і фітинову кислоту
#Пророщування допомагає різко знизити рівень канцерогенів та анти-нутрієнтів, які присутні всередині насіння. Канцерогенні речовини, відомі як афлатоксини, природно присутні в рослинних продуктах, включаючи арахіс, мигдаль, кукурудзу та інші горіхи. Вони можуть діяти як #токсини в шлунково-кишковому тракті та можуть спричинити низку проблем з травленням. А анти-нутрієнти, у тому числі фітинова кислота, мають здатність проникати до мінералів і не давати їм засвоюватись організмом.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7002472

4. Збільшується вміст клітковини
Кілька досліджень показали, що при проростанні насіння їх вміст волокна збільшується і стає більш доступним.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2608636

5. Може збільшити ферменти та антиоксиданти
Згідно з дослідженням 2013 року, проростання насіння бобових може збільшити їхню поживну цінність, підвищуючи рівень фенольних та флавоноїдних антиоксидантів.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23448441
Коли дослідники проростили насіння, рівень антиоксидантів значно підвищився і покращив активність в боротьбі з #вільними радикалами та протипухлинними процесами у порівнянні з насінням, яке не було пророщеним.


Салат 
Інгредієнти:
Зелена пророщена гречка – 50 гр
Помідори – 1 шт.
Жовтий перець – 1 шт.
Червоний перець – 1 шт.
Паростки гороху – 30 гр
Кінза – пучок
Сік лимона – 2 ст.л.
Оливкова олія, сіль
Спосіб приготування: 
Помідори очистити від шкірки і нарізати кубиками.
Перець дрібно нарізати.
Овочі змішати з гречкою і проростками.
Змішати окремо рублену зелень, оливкову олію, лимонний сік і спеції за смаком, додати заправку в салат і перемішати. 



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!