Зовнішні подразники, які спонукають нас їсти

24th Грудень , 2018

Існує цілий ряд зовнішніх подразників, які спонукають до прийому їжі. Як не дивно, одні збільшують апетит, а інші зменшують його. Відкрию таємницю – одним із таких подразників є колір.

Науковцями доведено, що візуальне сприйняття посилює чи пригнічує наші внутрішні сигнали. Так, саме колір може визначати, чи є ця їжа апетитною для нас або ж ні. Коли ми просто дивимось на страву, у нашому організмі активізується робота залоз, щоб підготуватись до прийому їжі (наприклад, виділяється більше слини). Колір посуду також впливає на наш апетит. Можна провести порівняння із ситуацією, коли ви просто зайшли у неосвітлену кімнату і які відчуття вас наповнили, якщо ви вийшли на сонячну галявину. Погодьтесь, емоції протилежні, те ж саме із оформленням страви.

Спробуємо детальніше розглянути кольори посуду і до чого вони спонукають.

Червоні тарілки

Картинки по запросу red plate

Науковці на сторінках видання Appetite поділились результатами ряду досліджень, які доводять, що апетит пригнічується, якщо страву подати на тарілці червоного відтінку. Причина може полягати у асоціаціях, адже червоний колір здебільшого сприймається як певна небезпека, попередження (для прикладу, червоний сигнал світлофору – це сигнал зупинитись).

Як не дивно, та самі продукти червоних відтінків виглядають більш апетитними для нас. Якщо говорити про логотипи кафе та ресторанів червоного кольору, скатертин чи навіть меню, оформлених у таких відтінках, то реакція буде зворотною – апетит активізується.

Виявляється, що червоний колір збуджує нашу нервову систему і може призвести до надто швидкого споживання страв.

Жовті тарілки

Картинки по запросу yellow plate

Посуд такого кольору активізує наш апетит, оскільки саме жовті відтінки викликають у нас радісні та щасливі асоціації (жовтогаряче сонце і його тепле проміння). У нашому мозку, коли ми дивимось на жовтий колір, виділяється більше гормону щастя (серотоніну). Таким чином, ресторатори вдаються до хитрощів і доволі часто прикрашають столи квітами жовтих відтінків. Те ж саме можна стверджувати про оранжевий колір, оскільки він асоціюється з комфортом і відчуттям тепла. Варто зауважити, що тарілки помаранчевих відтінків збільшують апетит.

Зелені тарілки

Похожее изображение

Здавна вважалось, що саме зелені продукти надзвичайно корисні, вони безпечні і є джерелом вітамінів та поживних елементів. Це колір всього живого, колір здоров’я (яка красива природа навесні). Зелений посуд допомагає сприймати їжу, яка на ньому знаходиться, як поживну і здорову.

Рожеві тарілки

Рожевий посуд не підійде вам, якщо ви прагнете схуднути, адже він збільшує апетит (відбувається стимулювання виділення шлункового соку). Такі тарілки варто використовувати для дітей, якщо їм не завжди смакує запропонована вами страва.

Білі тарілки

Картинки по запросу белая тарелка

Білий посуд – такий звичний і такий розповсюджений. Він є у кожній домівці. Але доведено, що з білих тарілок ми більше з’їдаємо. Справа у тому, що страва на тарілці такого кольору виглядає апетитніше, привабливіше, саме тому такого посуду варто уникати тим, хто вирішив позбутись зайвих кілограмів.

Ви скажете, а з чого тоді їсти, якщо ви хочете схуднути?

Відповім, є кольори, які пригнічують відчуття апетиту.

Блакитні та салатові тарілки

Картинки по запросу голубая тарелкаКартинки по запросу зеленая тарелка

Дані відтінки доволі нейтральні, вони не збудливі і приємні для візуального сприйняття. Їжа виглядатиме смачно і ви не з’їсте зайвого.

Сині тарілки

Картинки по запросу синяя тарелка

Посуд такого кольору зменшує апетит. Відповідь можна відшукати навіть у матінки природи – не так вже й багато овочів чи фруктів синього чи фіолетового кольору. У давнину люди вважали, що плоди таких відтінків можуть бути отруйними і шкідливими. До речі, якщо змінити освітлення у холодильнику з жовтого на синє, їжа виглядатиме менш привабливою.

Картинки по запросу коричневая тарелка

Сірі та коричневі тарілки

Коли ми їмо їжу з тарілок такого кольору, то є менша ймовірність того, що ми переїмо.

На останок додам: не лише колір посуду важливий, форма тарілки також може підвищувати або пригнічувати апетит. Круглі тарілки асоціюються із посиленням позитивної енергії, страва із круглого посуду краще засвоюється і легше перетравлюється у шлунку. А от пригнічує апетит саме тарілка квадратної форми. Іноді вважається, що такий посуд спонукатиме до новизни і до нових смаків, та на думку дієтологів, при споживанні страв усе навколо має гармоніювати, не збуджувати і налаштовувати на спокійне споживання корисної їжі.

Все вище викладене не означає, що варто відмовити собі у посуді різних відтінків. Ні, експериментуйте, отримуйте від прийому їжі задоволення, пам’ятайте про користь, яку приносить правильна та здорова їжа. Та є одне «не» – тарілки мають бути невеликих розмірів, щоб і розмір порцій був достатнім, а не призводив до переїдання і додаткового навантаження на шлунок.

Смачного!



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *